Patrí k ďalšiemu spôsobu štepenia citrusov. Použitie v prípadoch keď je priemer podpníka väčší. Jedná sa o úspornú metódy štepenia, použijeme, len jedno (prípadne niekoľko) očko z rodiacej rastliny a to prenesieme na podpník. Existuje vaicero spôsobov očkovania, ja tu popíšem podrobnejšie jeden a to očkovanie za kôru so zárezom tvaru T (prípadne obrátené T), existujú aj ďalšie variácie tohto spôsobu, ale princím je rovnaký, mení sa len tvar zárezu. Tvar zárezu na kôre môže byť H, +, I. Pri očkovaní podobne ako pri ostatných spôsoboch štepenia, musí byť podpník vo vegetácii, tzn že musí prúdiť miazga pod kôrou. Očko by zase malo byť spiace, teda vo vegetačnom kľude (neraší).
Očko odoberáme zo zdravej rodiacej rastliny. Používame vyzreté vetvičky kruhového prierezu, pri štepení do rázštepu musí byť priemer vrúbľa rovnaký, ako priemer podpníka. Na štepenie použijeme vrúbeľ s 2-3 očkami. Lístky na vrúbli odstránime, prípadne skrátime na 1/3. Rastlina z ktorej vrúble odoberáme, by ešte nemala byť vo vegetácii tzn. vrúble odoberáme ešte počas vegetačného kľudu. Teda očká ešte „spia“ – nerašia.
Ako bolo spomenuté vyššie podpník musí rašiť, teda musí byť aktívny. Príprava spočíva v tom, že vo výške kde chceme aby začínala budúca koruna narežeme kôru do tvaru T (prípadne iný tvar ktorý si zvolíme, podľa toho ako bolo spomenuté vyššie), ale tvar „T“ je najpoužívanejší. Kôru stromčeku odchýlime, aby sme pod ňu mohli vložiť pripravené očko.
Na podpníku anrežeme kôru do tvaru „T“
Podpník pripravený na očkovanie
Pripravíme si očkovací materiál (vyzreté rodivé drevo, očko by nemalo rašiť). Postupujeme tak, že jedným ťahom si odrežeme očko s tým, že zarežeme až jemne do dreva (treba rezať jedným ťahom, nie kývavým pohybom). Na očku necháme aj stopku z lista. Listovú čepeľ odstránime (samotný list okrem stopky).
Príprava očka
Do vzniknutej „kapsičky“ na podpníku vložíme očko (so stopkou), treba dávať pozor, aby sme ho náhodou neotočili naopak ako rástlo pôvodne.
Samotné očkovanie citrusu
Očko v podpníku pevne zatiahneme štepárskou páskou, prípadne zatrieme štepárskym voskom, aby sa k spoju nedostal vzduch. Potom zakryjeme fóliou a porosíme tak, aby očko bolo vo vysokej vzdušnej vlhkosti dokedy nevyraší.
Očko pripevníme štepárskou páskou
Miesto očkovania zakryjeme igelitovým vreckom a porosíme
Za 2-3 týždne by po jemnom dotyku mala stopka odpadnúť, štítok očka nesmie sčernať, ak je zelené indikuje nám to že očko sa nám ujalo.
Ak očko začne rašiť odstránime pásku a podpník zrežeme nad miestom očkovania a ďalej pokračujeme v pestovaní (zo začiatku dávame pozor pri zalievaní, pretože listová plocha je minimálna takže citrus nepotrebuje až tak veľa vody).
Okrem očkovania za kôru so zárezom v tvare „T“, „I“, „H“. „+“ existujú aj ďalšie spôsoby očkovania. Tieto spôsoby teda okrem Forketoveho očkovania sa pri citrusoch nepoužívajú príliš často. Nižšie môžete nájsť, len zoznam ostatných spôsobov očkovania. Ako bolo spomenuté Forketovo očkovanie je spôsob ktorý sa používa často aj pri citrusoch (v angličine sa označuje ako chipp budding). Takže aj u nás sa niekedy môžeme stretnúť s označením čipovanie.
Ďalší spôsob očkovania používaný pri citrusoch je Forketovo očkovanie
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach