Ovocie tamarillo, prípadne tamarilo je plodom tropického stromu, resp. kra pochádzajúceho z horských oblastí tropickej južnej Ameriky, v slovenčine nazývaného rajčiakovec repový, prípadne latinsky Solanum betaceum. Z angličtiny sa niekedy používa označenie stromové paradajky. Dnes sa s týmto tropickým ovocím hlavne vo vianočnom období môžeme bežne stretnúť na pultoch našich obchodoch. Jeho cena je zväčša veľmi priaznivá. Plody tamarilla majú zhruba veľkosť vajíčka, s hladkou šupkou, farba je podľa odrody od žltej cez oranžovú, až po červenú prípadne fialovú. Všeobecne sa udáva, že žlté a oranžové odrody sú sladšie ako červené, ktoré majú kyslejšiu chuť. U nás je zväčša predávaná červená odroda.
Pri izbovej teplote môžu byť skladované niekoľko dní, v chladničke vydržia dlhšie. Kvalitné zrelé plody by mali mať pevnú šupku ktorá nie je scvrknutá. Ovocie tamarillo sa konzumuje čerstvé. Návod ako jesť tamarillo môžete nájsť na fotografiách nižšie. Keďže u nás predávané červenoplodé tamarillo ma kyslejšiu chuť zväčša sa ho odporúča pred konzumáciou osladiť cukrom. Plod rozrežeme po dĺžke na polovicu a dužinu spolu so semienkami vyjedáme lyžičkou. Semená pri jedení nevadia. Chuť tamarilla je jemne kyslastá s náznakom chute zrelých paradajok. Šupka sa neje pretože má horkú chuť. Niekedy sa používa ako zelenina. Zo semienok si môžeme jednoducho vypestovať zaujímavú interiérovú rastlinu, ktorá nám dokáže v priebehu 1-3 rokov priniesť vlastné plody tamarilla. Návod ako si rastlinku vypestovať a starať sa o ňu nájdete tu.
Zrelý plod tamarilla pripravený na jedenie
Tamarillo rozrežeme po dĺžke na polovicu
Dužina vo vnútri obsahuje čierne semienka, ktoré pri jedení neprekážajú. Zo semien si jednoducho môžeme vypestovať plodiacu rastlinu.
Kyslastú dužinu môžeme pred jedením prisladiť napríklad cukrom, prípadne použijeme iné sladidlo.
Dužinu vyjedáme z tenkej šupky pomocou lyžičky. Šupku nejeme, pretože má nepríjemnú horkú chuť.
Tamarillo patrí k ovociu s veľmi priaznivými zdravotnými účinkami. Obsahuje množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov. Vďaka nízkemu obsahu cukrov je vhodné aj pre diabetikov a pri rôznych diétach.
100 g dužiny tamarilla (toľko zhruba váži jeden priemerný plod) obsahuje: 247 kJ, 11 g sacharidov, 1g tukov, 2 g proteínov, ďalej
Vitamíny
B1 - 0.011 mg
B2 - 40 µg
B3 - 0.271 mg
B6 - 60 µg
B9 - 24 µg
Vitamín C - 29.8 mg
Minerály
Vápnik - 10.7 mg
Železo - 0.57 mg
Horčík - 20.6 mg
Mangán - 114 µg
Fosfor - 38.9 mg
Draslík - 321 mg
Sodík - 1.44 mg
Zinok - 0.15 mg
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach