Ovocie marakuja, je plodom popínavej byliny mučenky jedlej (purpurovej) pochádzajúcej z južnej Ameriky v angličtine je plod známy pod menom Passionfruit. Kvet marakuje je krásny a od jeho tvaru je odvodený aj slovenský názov "Kristova koruna". Chuť plodu je príjemná kyselkavá s výraznou "cukríkovou" arómou. Cena plodov marakuje je dnes nie príliš vysoká a plody sa často predávajú v miskách po 3 kusy. Plody marakuje skladujeme pri izbovej teplote. Povrch zrelej marakuje je zvráskavený, vtedy je chuť plodov najlepšia.
Postup ako porciovať a jesť chutné marakuje, alebo passion fruit je veľmi jednoduchý. Rovnako jeme aj ostatné druhy mučeniek, u nás hlavné dostupnú granadilu. Plody nešúpeme, ale rozrežeme na polovicu a obsah vyjeme lyžičkou. Jeme aj spolu so semienkami, ktoré pri jedení neprekážajú. Účinky jedenia marakuje sú pozitívne podobne ako jedenie ostatného ovocia.
Krásne zrelé plody marakuje, pripravené na jedenie
Plod marakuje rozrežeme na polovicu
Lyžičkou potom vyjeme chutnú dužinu spolu so semienkami
Semená marakuje ktoré obklopuje chutná dužina pri jedení neprekážajú
100 g dužiny marakuje obsahuje: 406 kJ /(97kcal), 22.4 g sacharidov, 0.7 tukov, 2.2 g proteínov, ďalej
Vitamíny
Vitamín A - 64 μg
B2 - 0.13 mg
B3 - 1.5 mg
B6 - 0.1 mg
B9 - 14 μg
Bp (Cholín) - 7.6 μg
Vitamín C - 30 mg
Vitamín K - 0.7 μg
Minerály
Vápnik - 12 mg
Železo - 1.6 mg
Magnézium - 29 mg
Fosfor - 68 mg
Draslík - 348 mg
Sodík - 28 mg
Zinok - 0.1 mg
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach