• Svet exotických rastlín

Kurkuma - (Curcuma longa)

Kurkuma

Kurkuma (kurkumovník dlhý) je to tropická, trvácna bylina z čeľade ďumbierovitých, rovnako ako ďumbier. V angličtine je označovaná ako turmerik. Rastlina pochádza z juhovýchodnej Ázie resp. hlavne z Indie, kde je aj najviac pestovaná a používaná. Pakoreň obsahuje éterickéhé oleje (hlavné zložky sabinen, felandren a žlté farbivo kurkumín). Z pakoreňa vyrastajú dlhé úzke listy a stonka ktorá je dlhá až viac ako 1 meter. Medzi listami vyrastá hustý klas žltkastých kvietkov. Kvet kurkumy je veľmi dekoratívny, avšak pri pestovaní v nádobe vykvitne skôr zriedkavo. Plodom sú mnohosemenné tobolky, ktoré sa v zrelosti samé roztvárajú. U nás sa zväčša stretávame už so spravovaným korením kurkumou v práškovej podobe. Občas je však možné kúpiť aj čerstvé podzemky, ich cena je niekoľko euro. Z týchto podzemkov si môžeme jednoducho vypestovať zaujímavú, exotickú, interiérovú rastlinu.

Kurkuma podzemky a mletá kurkuma

Čerstvé podzemky kurkumy spolu s klasickou mletou kurkumou

Pestovanie a využitie kurkumy

Keďže sa jedná o tropickú rastlinu prispôsobíme tomu aj pestovanie. Pestujeme ju z koreňových podzemkov, ktoré sadíme do priepustného výživného substrátu. Pestujeme pri teplote 20-30°C a počas vegetácie rosíme. Substrát udržujeme mierne vlhký. Pestujeme na mieste s rozptýleným svetlom, nikdy nie na priamom slnku. Zo zasadeného podzemnku vyrastú nové pakorene, ktoré sa potom zberajú. V našich podmienkach je však problematické zabezpečiť podmienky podobné tým, čo majú vo svojej domovine, preto skôr ako pre úrodu môžeme pestovať kurkumu ako zaujímavosť. Kvitne v auguste až v septembri a kvet vydrží aj 3 mesiace. Po odkvete zaschnú listy, vtedy môžeme umiestniť na chladnejšie miesto z teplotou okolo 10°C a na jar môžeme pokračovať v pestovaní.

Kurkuma

Mladý výhonok vyrastajúci z podzemku kurkumy

Zväčša kurkumu používame ako prášok, avšak niekedy hlavne v Indii sa používa aj čerstvý pakoreň podobne ako ďumbier (zázvor) . Prášok sa pripravuje tak, že pakoreň sa najskôr varí 30-45 minút a potom sa suší. Po usušení sa pomelie na žlto-oranžový prášok. Kurkuma má výrazne zemitú, mierne horkastú, mierne pikantnú chuť a horčičnú vôňu. Používa sa hlavne v indickej kuchyni, nájdeme ju v známom indickom karí korení. Recepty na použitie čerstvej kurkumy treba hľadať prevažne v indickej kuchyni. Jednoducho môžeme kurkumu použiť na prípravu čaju spolu s medom. Hlavne v poslednej dobe sa preferujú jej údajné liečivé účinky so širokou škálou účinkov. V minulosti sa používal aj na farbenie látok a v domorodej kultúre bola mnoho stáročí využívaná ako liečivá rastlina, s účinkami na široké spektrum zdravotných problémov.

Kurkuma rastlina v kvetináči

Kurkuma pestovaná v kvetináči


Mohlo by Vás zaujímať:


Prečítajte si o ďalších zaujímavých koreninách



  • Svet exotických rastlín

  • Citrusár.sk

  • Všetko o citrusoch

Exotické ovocie

Tropické ovocie

Všetky informácie o pestovaní rôzneho exotického ovocia

Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.

Čítajte viac

Ostatné rastlinky

Exotická zeleninna

Ostatné exotické úžitkové rastliny a informácie o ich pestovaní

Okrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.

Čítajte viac

Pridajte sa k nám:

Nájdete nás aj na sociálnych sieťach